[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 6، شماره 1 - ( 4-1396 ) ::
جلد 6 شماره 1 صفحات 157-173 برگشت به فهرست نسخه ها
جنبه‌های ایمنی رها‌سازی میکروارگانیسم‌های نوترکیب در محیط‌های کشاورزی
هلن پورمظاهری، غلامرضا صالحی جوزانی*
پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی (ABRII)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران ، gsalehi@abrii.ac.ir
چکیده:   (1080 مشاهده)
میکروارگانیسم­های نوترکیب یا مهندسی شده دارای پتانسیل ارائه خدمات بسیار ارزنده­ای به بخش کشاورزی می­باشند که از آن جمله می­توان به امکان ایجاد کود­های زیستی و عوامل کنترل زیستی آفات و بیماری­ها با کارایی بالاتر، تولید نهاده­های دام و طیور (منابع آنزیم و پروبیوتیک­ها) با کیفیت بیشتر، تولید غذا­ها­ی فرا­ویژه و غنی شده و همچنین پاک سازی محیط­های آلوده کشاورزی اشاره نمود. با توجه به پتانسیل بسیار بالا و مزایای قطعی این نوع موجودات برای بخش کشاورزی، رفع برخی ابهامات در خصوص آنها می­تواند راه گسترش استفاده از آنها را باز کند. در روش­های ارزیابی این نوع میکروارگانیسم­ها، میزان زنده مانی و پایداری آن­ها در محیط زیست، فراوانی جریان ژنی و  انتقال افقی ژن از آن­ها به سایر میکروارگانیسم­های موجود در زیست بوم و محیط کشاورزی، تاثیرات احتمالی بر روی موجودات غیر هدف (مخصوصا میکروارگانیسم­های مفید موجود در ریزوسفر)، و ایمنی غذایی آنها ارزیابی می­شوند. علی­رغم مطالعات بسیار زیاد انجام شده در زمینه گیاهان تراریخته، متاسفانه میزان دانش موجود در زمینه فواید و اثرات میکروارگانیسم­های نوترکیب مخصوصا در محیط­های کشاورزی بسیار کم است که این موضوع یکی از دلایل اصلی محدود بودن تجاری شدن آن­ها است. این مقاله مروری کلی بر مزایا و بررسی اثرات احتمالی زیست محیطی میکروارگانیسم­های نوترکیب کشاورزی با تاکید بر عوامل محرک رشد یا کودهای زیستی (PGPRs) و عوامل میکروبی کنترل بیولوژیک آفات و بیماری­های گیاهی دارد. آنچه مسلم است بررسی مزایا و اثرات زیست محیطی میکروارگانیسم­های نوترکیب کشاورزی باید در مقایسه با اثرات مخرب سموم و کود­های شیمیایی بر محیط زیست و سلامت انسان که بطور وسیع در بخش کشاورزی استفاده می­شوند و همچنین اثرات میکروارگانیسم­های تیپ وحشی در محیط زیست صورت پذیرد.
 
واژه‌های کلیدی: تنوع زیستی، کودهای زیستی، سموم زیستی، میکروارگانیسم‌های نوترکیب
متن کامل [PDF 295 kb]   (773 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: مهندسی ژنتیک میکروارگانیسم ها و ویروسها
دریافت: ۱۳۹۵/۱۲/۱۴ | پذیرش: ۱۳۹۶/۶/۱۴ | انتشار: ۱۳۹۶/۶/۱۹
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pourmazaheri H, Salehi Jouzani G. Biosafety aspects of deliberate release of recombinant microorganisms in the agricultural environments. Genetic Engineering and Biosafety Journal. 2017; 6 (1) :157-173
URL: http://gebsj.ir/article-1-209-fa.html

پورمظاهری هلن، صالحی جوزانی غلامرضا. جنبه‌های ایمنی رها‌سازی میکروارگانیسم‌های نوترکیب در محیط‌های کشاورزی. مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی. 1396; 6 (1) :157-173

URL: http://gebsj.ir/article-1-209-fa.html



دوره 6، شماره 1 - ( 4-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
دوفصل نامه علمی-پژوهشی مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی Genetic Engineering and Biosafety Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3855