بهینه سازی کشت کالوس و انتقال ژن به چند رقم برنج ایرانی با آگروباکتریوم
|
افسانه ابراهیمی هروان ، ابراهیم دورانی* ، الهه بینا ، بهزاد قره یاضی |
گروه بهنژادی و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، ایران ، uliaie@tabrizu.ac.ir |
|
چکیده: (3897 مشاهده) |
از مهمترین اهداف اصلاح برنج به دستآوردن ارقام جدید با عملکرد بالا، کیفیت بهتر و مقاوم در برابر تنشهای زیستی و غیرزیستی به کمک مهندسی ژنتیک است. در این آزمایش، اثر غلظتهای مختلف تنظیمکنندههای رشد گیاهی (Kin، 2,4-D، NAA) و پرولین (200، 400 و600 میلیگرم در لیتر) در کالوسزایی چند رقم زراعی (شامل موسیطارم، نعمت، دمسرخ، غریب، علیکاظمی و درفک) و همچنین اثر سویههای آگروباکتریوم تومهفاشینز LBA4404)، EHA105،AGL-1) و غلظت باکتری (1 و 6/0 ،2/0 OD600=) در تراریزش رقم برگزیده مورد مطالعه قرار گرفت و نتایج حاصل در قالب آزمایشات فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی، تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین تنظیمکنندههای رشد و ژنوتیپ در پاسخ به کالوسزایی اختلاف معنیداری وجود داشت. بیشتر ارقام در بیشتر ترکیبات هورمونی درصد کالوسزایی بالای 80% را داشتند. دربین ارقام مورد مطالعه، رقم حسنسرایی بیشترین میزان رشد کالوس (49/0 گرم) را در محیط کشت حاوی 2 mg/l 2,4-D داشت و ارقام غریب و دم سرخ نیز بیشترین وزن کالوس (بالای4/0 گرم) را در محیط دارای 2 mg/l 2,4-D و 2 mg/l NAA تولید کردند. استفاده از اسیدآمینه پرولین میزان رشد کالوسها را در مقایسه با شاهد کاهش داد و با افزایش میزان پرولین، رشد کالوس کاهش بیشتری داشت. کمترین میزان وزن کالوسهای برنج (138/0 گرم) در محیط کشت دارای mg/l 600 پرولین مشاهده شد. در میان سه سویه بکار گرفته شده در تراریزش برنج، کالوسهای تراریخته تنها با استفاده از سویهEHA105 بدست آمدند. هر چند اختلاف معنیداری را بین غلظتهای مختلف آگروباکتریوم در تراریزش برنج مشاهده نشد، ولی باکتری در غلظت 1 OD600= کالوسهای تراریخته بیشتری را تولید کرد. باتوجه به نتایج بهدست آمده رقم دمسرخ قابلیت کالوسزایی بیشتری را در محیط دارای 2,4-D داشته و میتوان از آن در انتقال ژن با اهداف مختلف استفاده نمود.
|
|
واژههای کلیدی: پرولین، تنظیم کننده رشد 2، 4-D، تراریزش، دمسرخ، سویهEHA105 |
|
متن کامل [PDF 811 kb]
(1583 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
مهندسی ژنتیک گیاهی دریافت: 1398/3/19 | پذیرش: 1398/7/11 | انتشار: 1398/7/16
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|