[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
::
شماره‌های چاپ شده

فایل لیست داوران مقالات دوره یازدهم

دوره دوازدهم سال 1402
شماره اول
شماره دوم

دوره یازدهم سال 1401
شماره اول
شماره دوم
دوره دهم سال 1400
شماره اول
شماره دوم
دوره نهم سال 1399
شماره اول
شماره دوم
دوره هشتم سال 1398
شماره اول
شماره دوم

دوره هفتم سال 1397
دوره ششم سال 1396
دوره پنجم سال 1395
دوره چهارم سال 1394
دوره سوم سال 1393
دوره دوم سال 1392
دوره اول سال 1391
..
راهنمای نگارش
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 10، شماره 1 - ( 5-1400 ) ::
جلد 10 شماره 1 صفحات 81-68 برگشت به فهرست نسخه ها
اثرات تنش شوری ناشی از سطوح مختلف کلرید سدیم بر بامیه
مهدی معتمدی ، کامبیز عزیزپور* ، وحید سرابی ، رعنا ولیزاده کامران
گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران ، azizpour_kam@yahoo.com
چکیده:   (1937 مشاهده)
با وجود اثرات منفی شوری بر گیاهان، به دلیل محدودیت سطح زیر کشت، کاشت انواع گیاهان در اراضی شور اجتناب ناپذیر است. در این میان بامیه از جمله گیاهانی است که مطالعات اندکی درخصوص عکس­ العمل آن به سطوح مختلف نمک صورت گرفته است، فلذا به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف شوری بر بامیه (Abelmoschus esculentus Moench)، آزمایشی بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با پنج تیمار شامل غلظت­های صفر، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار نمک کلرید سدیم در سه تکرار، در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، به اجرا درآمد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که با افزایش سطوح شوری، نسبت پتاسیم به سدیم، میزان کلروفیلa، محتوای نسبی آب برگ، وزن خشک بوته، تعداد میوه در بوته، وزن میوه در بوته، تعداد دانه در بوته، وزن دانه در بوته و وزن هزار ­دانه کاهش یافت ولی بر درصد سدیم و میزان پرولین برگ افزوده شد. در طی آزمایش، بوته­های تیمار 200 میلی­مولار مدتی بعد از اعمال تنش شوری از بین رفتند ولی بوته ­های سایر تیمار­ها توانستند با تداوم رشد، تولید محصول نمایند. حفظ درصد پتاسیم در سطح بالا، کاهش کم در میزان کلروفیل و عدم تغییر محسوس در محتوای نسبی آب برگ را می­توان از عوامل مؤثر در ادامه رشد گیاه، سنتز ماده خشک و تولید میوه در غلظت­های مختلف نمک عنوان نمود. اگرچه از نظر تعداد میوه در بوته، تفاوت چندانی بین سطوح مختلف شوری با شاهد وجود نداشت، ولی در غلظت­های بالای نمک، علی ­الخصوص 150 میلی­مولار، افت معنی­ داری در وزن میوه در بوته به ثبت رسید، که می­تواند عامل مهم تأثیر گذار بر عملکرد اقتصادی گیاه در محیط­های شور با هدایت الکتریکی بالاتر از ds/m 10 باشد.
واژه‌های کلیدی: بامیه، تنش شوری، تنظیم اسمزی، رشد، عملکرد
متن کامل [PDF 644 kb]   (574 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصی متفرقه
دریافت: 1400/2/15 | پذیرش: 1400/6/19 | انتشار: 1400/6/27
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Motamedi M, Azizpour K, Sarabi V, Valizade kamran R. The Effects of salinity stress caused by different levels of NaCl on okra. Genetic Engineering and Biosafety Journal 2021; 10 (1) :68-81
URL: http://gebsj.ir/article-1-392-fa.html

معتمدی مهدی، عزیزپور کامبیز، سرابی وحید، ولیزاده کامران رعنا. اثرات تنش شوری ناشی از سطوح مختلف کلرید سدیم بر بامیه. مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی. 1400; 10 (1) :68-81

URL: http://gebsj.ir/article-1-392-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 1 - ( 5-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
دوفصل نامه علمی-پژوهشی مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی Genetic Engineering and Biosafety Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645