@ARTICLE{Dehghan Nayeri, author = {Amanelahy, Shohreh and Dehghan Nayeri, Fatemeh and Mohammadi Bazrgani, Mitra and }, title = {Effect of salicylic acid and phenylalanine on expression of key genes involved in the sesamin biosynthesis pathway in sesame}, volume = {5}, number = {2}, abstract ={گیاه کنجد (Sesamum indicum L.) منبع منگنز، مس و سرشار از کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر، ویتامین B1، روی و فیبرهای غذایی است. همچنین حاوی دو ترکیب منحصر به فرد از فیبرهای ویژه مفید گروه لیگنان­ها با نام­های سزامین و سزامولین می‌باشد که باعث کاهش کلسترول در بدن انسان می­شوند. دراین تحقیق تاثیر الیسیتور اسیدسالیسیلیک و پیش ماده فنیل­ آلانین بر میزان بیان دو ژن کلیدی دخیل در بیوسنتز سزامین (CYP81Q1 و C3H) در کشت سوسپانسیون سلولی کنجد بررسی گردید. تیمارهای اسیدسالیسیلیک و فنیل­ آلانین به ترتیب در غلظت­های (1/0، 5/0 و 1) و 1/0 میلی­گرم در لیتر استفاده گردید و در زمان­های 24، 48 و 72 ساعت پس از تیمار نمونه­ برداری انجام شد. بیان ژن­ها با روش qRT-PCR بررسی شد. نتایج نشان داد میزان بیان ژن­های دخیل در سنتز سزامین در همه نمونه­ های تیمار شده با اسیدسالیسیلیک و فنیل­ آلانین افزایش یافت. در مورد ژن CYP81Q1 بیشترین افزایش بیان مربوط به غلظت 1 میلی­گرم در لیتر اسیدسالیسیلیک در بازه زمانی 72 ساعت و 1/0 میلی­گرم در لیتر فنیل­ آلانین در بازه زمانی 72 ساعت بود. بیشترین افزایش بیان ژن C3H مربوط به غلظت 1/0 میلی­گرم در لیتر اسیدسالیسیلیک در بازه زمانی 24 ساعت و 1/0 میلی­گرم در لیتر فنیل­ آلانین در بازه زمانی 72 ساعت بود. }, URL = {http://gebsj.ir/article-1-151-fa.html}, eprint = {http://gebsj.ir/article-1-151-fa.pdf}, journal = {Genetic Engineering and Biosafety Journal}, doi = {}, year = {2017} }