TY - JOUR T1 - Detection and Identification of Tomato wilt disease in East Azerbaijan Province and Controlling It Using Antagonist Bacteria TT - شناسایی عامل بیماری پژمردگی گوجه‌فرنگی و کنترل آن با استفاده از باکتری‌های آنتاگونیست در استان آذربایجان شرقی JF - gebsj JO - gebsj VL - 9 IS - 1 UR - http://gebsj.ir/article-1-300-fa.html Y1 - 2020 SP - 28 EP - 39 KW - Biological control KW - Antagonist KW - Rhizosphere KW - Tomato KW - Tomato wilt disease N2 - یکی از عوامل محدود کننده‌ تولید گوجه‌فرنگی در دنیا بیماری پژمردگی باکتریایی با عامل Ralstonia solanacearum است. با توجه به اهمیت این بیماری در گوجه‌فرنگی، استفاده از عوامل کنترل زیستی می‌تواند یک راهکار مؤثر در کاهش خسارت این بیماری باشد. در این پژوهش نمونه‌­های گیاهی مشکوک به بیماری پژمردگی باکتریایی گوجه­‌فرنگی، در سال 1394 از مناطق مختلف استان آذربایجان­ شرقی جمع­‌آوری شد. جداسازی باکتری‌ از طریق شناسایی آن‌ با آزمون‌های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی صورت پذیرفت. در بررسی‌های ژنوتیپی با جفت آغازگرهای ناحیه­ 16sRNA به نام PS96I و PS96H قطعه­‌ای به اندازه­‌ی 148 جفت باز همچنین با جفت آغازگرهای F 759 و F 760 قطعه­‌ای به اندازه­ 280 جفت باز با PCR تکثیر شد. بر اساس مجموع بررسی­های فنوتیپی و ژنوتیپی جدایه­های مورد بررسی از بیماری پژمردگی گوجه‌فرنگی به ‌عنوان بیوار ІІ از R. solanacearum شناسایی شدند. به ‌منظور کنترل زیستی باکتری مذکور تعداد 15 جدایه باکتری از خاک ناحیه ریزوسفر بوته­های سالم، با استفاده از آزمون رقیق‌سازی جداسازی شد. اثر آنتاگونیستی این جدایه­ها بر اساس توانایی آن‌ها در جلوگیری از رشد پاتوژن با استفاده از آزمون تشکیل هاله بازدارنده مورد بررسی قرار گرفت. از بین جدایه‌های مورد بررسی، سه جدایه به ‌عنوان نماینده انتخاب و ویژگی­‌های فنوتیپی و ژنوتیپی آن‌ها تعیین گردید. بر این اساس جدایه ka1 به‌عنوان Bacillus subtilis، جدایه ka2 و Ka3 به‌عنوان Pseudomonas fluorescens شناسایی شدند. M3 ER -