گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، ایران ، khakvar@gmail.com
چکیده: (1426 مشاهده)
شانکر باکتریایی یکی از خسارت زاترینبیماریها روی درختان میوه هسته داراست. این بیماری توسط یک باکتری گرم منفی به نام Pseudomonas syringae pv. syringae ایجاد میشود. استفاده مکرر از آنتی بیوتیکها و ترکیبات مسی باعث ظهور نژادهای جدید و بروز پدیده مقاومت شده است. یکی از امیدوارترین ترکیبات جایگزین استفاده از باکتریوفاژها است . در این پژوهش 56 نمونه خاک از اطراف درختان میوه هسته دار مشکوک به شانکر باکتریایی از شمالغرب ایران جمع آوری شد. جهت بررسی حضور ذرات فاژی در داخل نمونه ها، از روش نقطه ایاستفاده شد. از روش آگار دولایه-آگار نرم برای خالص سازی و تهیه پلاکهای منفرد فاژیاستفاده شد. مجموعاً 75 جدایه فاژی که همگی دارای پلاکشفاف بودند از نمونه ها جداسازی شد که از این تعداد، پنج فاژ که بیشترین قدرت لیزکنندگی را داشتند، برای بررسی با میکروسکوپ الکترونی و مطالعات گلخانه ای انتخاب شدند. از فاژهای منتخب، پنج فاژ شباهتریخت شناسی به فاژهای خانواده Myoviridae،Tectividaeو Microviridae از خود نشان دادند. هرچند هر پنج فاژ در کاهش رشد جمعیت باکتریایی در محیط کشت مایع موثر بودند اما کوکتل تهیه شده از مخلوط پنج فاژ اثر به مراتب شدیدتری از فاژهای انفرادی از خود نشان داد. نتایج آزمایشات گلخانه ای نشان داد که این فاژها به طور موثر باعث کاهش توسعه بیمارگر در داخل گیاه شده و تا 90 درصد میتوانند علایم ناشی از باکتری را در گیاه کاهش دهند.پنج فاژ منتخب در این تحقیق در آزمایشگاه و در گلخانه نتیجه قابل قبولی در کنترل عامل شانکر باکتریایی درختان میوه هسته دار از خود نشان دادند و فرمولاسیون آنها در سطح منطقه قابل توصیه میباشد.