گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز. ، s_azimi2007@yahoo.com
چکیده: (5097 مشاهده)
کرم غوزه پنبه، Helicoverpa armigera (Hübner) (Lepidoptera: Noctuidae)، یکی از آفات همه چیز خوار مهم است که در سراسر دنیا شیوع دارد. امروزه به دلیل اثرات نامطلوب سموم شیمیایی، مطالعه مهارکننده های آنزیم آلفا-آمیلاز (E.C. 3.2.1.1) در حشرات، به عنوان روش جایگزین برای برنامه های مدیریت آفات مورد توجه قرار گرفته است. در پژوهش پیش رو، لوله گوارش لاروهای سن چهارم کرم غوزه پنبه جداسازی و عصاره آنزیمی آن استخراج شد تا اثر 4 غلظت مختلف (42/0، 87/0، 2/1 و 48/1 میکروگرم) از عصاره پروتئینی بذر کهورک (Prosopis farcta) و نخود (Cicer arietinum) پس از استخراج توسط کلرید سدیم 0/1 مولار، روی فعالیت آلفا آمیلاز حشره بررسی شود. نتایج نشان داد که پروتئین مهارکننده استخراج شده از کهورک در مقایسه با نخود مهارکنندگی بالایی دارد. سنجش فعالیت آنزیم آمیلاز در حضور غلظت های مختلف از عصاره کهورک و نخود نشان داد بین افزایش غلظت پروتئین و درصد مهار آنزیم رابطه مستقیم وجود دارد. بالاترین مهارکنندگی آنزیم، تحت تأثیر هر دو مهار کننده، در pH برابر با 9، مشاهده شد. آنالیز زایموگرام در تأیید سنجش کمی آنزیم، مهار آلفا-آمیلاز را در کاهش ضخامت باند نشان داد. بدین ترتیب، بذر نخود و کهورک می توانند به عنوان منابع مؤثر و مهمی از مهار کننده آنزیم آلفا-آمیلاز معرفی شوند و به عنوان جایگزین برای سموم شیمیایی در آینده ن مورد توجه قرار گیرند.
Azimi S, Rahmani S, Majidianii S. Inhibition of the boll worm, Helicoverpa armigera amyloeletic activity by seed protein extracts of Prosopis farcta and Cicer arietinum. gebsj 2018; 6 (2) :333-341 URL: http://gebsj.ir/article-1-195-fa.html
عظیمی سولماز، رحمانی شیما، مجیدیانی سیما. مهار فعالیت آنزیم آمیلاز کرم غوزه پنبه، با عصاره پروتئینی بذرهای دو گیاه کهورک و نخود. مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی. 1396; 6 (2) :333-341