:: دوره 9، شماره 2 - ( 10-1399 ) ::
جلد 9 شماره 2 صفحات 160-149 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر غلظت‌های مختلف عناصر غذایی محیط‌کشت بر بهینه‌سازی القای ریشه‌های مویین خرفه
مهدی محب الدینی* ، رقیه فتحی
گروه علوم باغبانی، دانشکده‌ کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران. ، mohebodini@uma.ac.ir
چکیده:   (2378 مشاهده)
القای ریشه‌های مویین به‌وسیله‌ Agrobacterium rhizogenes روش موثری برای افزایش ترکیبات دارویی گیاه خرفه است. ریشه‌های مویین علاوه بر میزان رشد زیاد، از پایداری ژنتیکی و بیوشیمیایی برخوردارند. خرفه (.Portulaca oleracea L) یکی از گیاهان دارویی ارزشمند می‌باشد و دارای متابولیت‌های ثانویه‌ ارزشمندی از جمله دوپامین و نورآدرنالین است. در این پژوهش ریشه‌های مویین خرفه با استفاده از Arobacterium rhizogenes سویه‌ی A4 القا شد. همچنین تاثیر غلظت‌های مختلف عناصر غذایی ماکرو محیط‌کشت (x5/0، xx5/1، x2 و x5/2 برابر غلظت عناصر در محیط‌کشت MS پایه) بر درصد القای ریشه‌های مویین و میزان فنول و فلاونوئید کل در ریشه‌ها بررسی شد. به‌منظور تائید تراریختی ریشه‌های مویین، وجود ژن rolB در ریشه‌های مویین، از روش PCR و پرایمرهای ژن rolB استفاده شد. نتایج به‌دست آمده نشان داد که بیشترین درصد القای ریشه‌های مویین در غلظت x5/0 پتاسیم نیترات (80درصد) مشاهده شد. غلظت x5/0 پتاسیم نیترات بیشترین میزان فنول کل (52/4 میلی‌گرم بر گرم وزن خشک) را داشت. بیشترین میزان فلاونوئید کل (2/18 و 02/17 میلی‌گرم بر گرم وزن خشک) به‌ترتیب مربوط غلظت x5/0 و x1 پتاسیم نیترات بود. تائید مولکولی ریشه‌های مویین تراریخته توسط واکنش PCR انجام شد.
واژه‌های کلیدی: پتاسیم نیترات، ژن rolB، محیط‌ کشت، هم‌کشتی
متن کامل [PDF 719 kb]   (577 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی ژنتیک گیاهی
دریافت: 1399/9/18 | پذیرش: 1399/11/6 | انتشار: 1399/11/7


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 2 - ( 10-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها