:: دوره 11، شماره 2 - ( 8-1401 ) ::
جلد 11 شماره 2 صفحات 274-266 برگشت به فهرست نسخه ها
ویرایش ژنومی گیاه سیب زمینی با استفاده از سیستم CRISPR/Cas9
عصمت اشعار قدیم ، مقصود پژوهنده* ، محمد احمدآبادی
گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران ، pazhouhandeh@gmail.com
چکیده:   (1544 مشاهده)
سیب­ زمینی (Solanum tuberosum L) (2n=4x=48)، یک محصول هتروزیگوت و پلی­پلوئید است که بعد از برنج، گندم و ذرت، مهمترین محصول غذایی جهان شناخته می­شود. با روند کنونی افزایش جمعیت جهانی، عقیده بر این است که این گیاه می­تواند یک محصول حیاتی برای تامین نیازهای غذایی این جمعیت رو به رشد باشد. اگرچه روش­های سنتی اصلاحی، باعث بهبود عملکرد این گیاه شده است، بااین­حال وراثت تترازومی، تحقیق و اصلاح سیب­ زمینی از طریق دورگ­ گیری سنتی را پیچیده می­کند. با استفاده از ویرایش ژنوم اختصاصی، یک یا چند صفت می­تواند به واریته­ های تجاری اضافه شود، در نتیجه از دورگ‌گیری جلوگیری می­شود. در سال­های اخیر، ابزارهای مدرن مانند سیستم کریسپر با ارایه فناوری­های جدید، ساده و در عین­حال قدرتمند، به دانشمندان در تسریع روند اصلاحی گیاهان مختلف کمک شایانی کرده است. با پیشرفت­های صورت گرفته، الحاق، بیان یا خاموش‌سازی ژن­های مهم، برای بهبود تولید سیب­ زمینی و صفات کیفی، در گونه‌های فعلی مورد استفاده قرار گرفته است. در این میان، اطلاعات توالی ژنوم به­ همراه روش­های معتبر ترانسفورماسیون ژنتیکی و باززایی، سیب‌زمینی را به­ عنوان یک کاندیدای قوی مهندسی ژنتیک تبدیل کرده است. هدف از این مقاله، بررسی تحقیقات صورت گرفته در گیاه سیب­ زمینی با استفاده از سیستم CRISPR-Cas9 جهت بهبود صفات و افزایش بهره­ وری می‌باشد.
شماره‌ی مقاله: 11
واژه‌های کلیدی: سیستم CRISPR-Cas9، سیب‌زمینی، ویرایش ژن
متن کامل [PDF 783 kb]   (377 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی ژنتیک گیاهی
دریافت: 1401/9/20 | پذیرش: 1401/10/29 | انتشار: 1401/10/30


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 2 - ( 8-1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها