:: دوره 10، شماره 2 - ( 11-1400 ) ::
جلد 10 شماره 2 صفحات 224-206 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تأثیر اسید سالیسیلیک و اسید جاسمونیک، بر میزان علایم بیماری و بیان ژن های دفاعی روی گیاه خیار گلخانه ای آلوده به بیمارگر CMV
سعید اسدی جعفری ، مژده ملکی* ، جلال غلام نژاد
گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکـده کشاورزی، واحد ورامین-پیشـوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران ، mojdehmaleki@gmail.com
چکیده:   (1665 مشاهده)
مقاومت سیستمیک اکتسابی (SAR)  از جمله دفاع­هایی است که می­تواند موجب ایجاد مقاومت گیاهان در برابر آلودگی­ها سیستمیک ویروسی شود. مقاومت سیستمیک اکتسابی با بروز پاسخ فوق حساسیت در میزبان همراه است و اسید سالیسیلیک به عنوان سیگنال آن شناخته می­شوند. در این مطالعه تأثیر اسید سالیسیلیک و اسید جاسمونیک روی ویروس موزائیک خیار Cucumber mosaic virus, CMV  و نیز بیان برخی ژن­های دفاعی مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل گیاهان تیمارشده با CMV ، اسید سالیسیلیک (با غلظت 5/1 میلی­مول) به همراه CMV ، اسید جاسمونیک (با غلظت 5/1 میلی­مول) و CMV  و همچنین اسید سالیسیلک و جاسمونیک همراهCMV  بودند. نتایج این مطالعه نشان داد حداکثر شدت بیماری ناشی از CMV، در گیاه آلوده شده تنها به میزان 85/68 درصد مشاهده شد. در تیماری که اسید سالیسیلیک و اسید جاسمونیک به همراه ویروس CMV اعمال شدند، شدت علایم کاهش چشمگیری داشت و به میزان 23/10 درصد رسید. تأثیر تیمارها روی میزان بیان چهار ژن پراکسیداز(POX)، کاتالاز(CAT)، سوپراکسیددیسموتاز (SOD) و فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیان همه این ژن­ها در گیاهان تیمار شده تا روز نهم پس از اعمال تیمارها روند صعودی داشت. اما این روند صعودی در مورد گیاهان شاهد (تیمار شده با آب و ویروس) بسیار کمتر بود. بیشترین میزان بیان ژن در مورد آنزیم­های مورد مطالعه نسبت به گیاه شاهد مربوط به آنزیم کاتالاز به میزان 7/401 برابر و بعد از آن به ترتیب مربوط به آنزیم­های پراکسیداز به میزان 8/266، سوپراکسیددیسموتاز به میزان 7/152 و فنیل­آلانین­آمونیالیاز به میزان 8/101 می­باشد. بر اساس نتایج این مطالعه اسید سالیسلیک و اسید جاسمونیک با القای هر چه بیشتر مکانیسم های دفاعی گیاه موجب افزایش مقاومت گیاه در برابر ویروس CMV و باعث کاهش علایم این ویروس در گیاه خیار شد.
 
واژه‌های کلیدی: ویروس موزاییک خیار، اسید سالیسیلیک، اسید جاسمونیک، بیان ژن
متن کامل [PDF 1101 kb]   (606 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی ژنتیک میکروارگانیسم ها و ویروسها
دریافت: 1400/7/22 | پذیرش: 1400/9/22 | انتشار: 1400/9/23


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 2 - ( 11-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها