:: دوره 11، شماره 1 - ( 2-1401 ) ::
جلد 11 شماره 1 صفحات 130-121 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی و فراوانی ژن مقاومت بتالاکتاماز (TEM-1) در سودوموناس آئروژینوزا جدا شده از آبهای آشامیدنی
معصومه اطهری نیا ، شیلا صفائیان* ، ناهید رحیمی فرد ، رضوان موسوی ندوشن ، بابک پوراکبری
گروه صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، shila2462462@yahoo.co.in
چکیده:   (1126 مشاهده)
کیفیت میکروبی آب آشامیدنی اهمیت اساسی و جدی برای سلامت عمومی دارد. با توجه به کمبود اطلاعات جامع در خصوص میزان آلودگی آب آشامیدنی در سطح استان تهران این پژوهش به­ منظور ارزیابی میزان آلودگی آب آشامیدنی به باکتری سودوموناس آئروژینوزا مورد بررسی قرار گرفت. جداسازی ژن TEM-1 در سودوموناس آئروژینوزاهای مولد بتالاکتامازهای با طیف اثر گسترده (ESBL) و بررسی الگوی مقاومت آنتی­بیوتیک این سویه­ ها اطلاعات مفیدی در مورد این باکتری بیماری­زای فرصت طلب فراهم می­آورد. در این پژوهش 300 نمونه آب آشامیدنی مورد بررسی قرار گرفت. تعیین حساسیت آنتی­ بیوتیکی نسبت به چهار آنتی­بیوتیک به روش دیسک دیفیوژن انجام شد. از نظر ژنوتیپی وجود ژن بتالاکتاماز TEM-1 با روش PCR بررسی گردید. در این بررسی 17 نمونه (67/5 درصد) از آب­های آشامیدنی به سودوموناس آئروژینوزا آلوده بودند. بیشترین میزان مقاومت نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های ایمی‌پنم/رلباکتام (76/11درصد) و سفتازیدیم/آویباکتام (100%) در آب­های آشامیدنی مشاهده شد. در بررسی ژنوتیپی با انجام آزمون PCR از 17 سویه فنوتیپ مثبت، 16 نمونه (1/ 94درصد) شامل ژن TEM-1 بودند. نتایج مشخص کرد که آب­های آشامیدنی در برخی موارد دارای آلودگی با باکتری سودوموناس آئروژینوزا هستند. اغلب سویه ­های جداشده مقاوم به آنتی­ بیوتیک هستند و در میان سویه­ های تولید کننده ESBL، ژن TEM-1 دارای فراوانی بیشتری می­باشد. نتایج بیانگر این است که ژن TEM-1 در ایجاد مقاومت به آنتی ­بیوتیک در سویه­ های جدا شده نقش بسزایی دارد. داده ­های حاصل از این پژوهش به توسعه اقدامات پیشگیرانه در برابر شیوع سویه­ های مقاوم به آنتی­ بیوتیک کمک می­کند.
شماره‌ی مقاله: 11
واژه‌های کلیدی: آب آشامیدنی، ژن TEM-1، سودوموناس آئروژینوزا، کیفیت آب، مقاومت آنتی بیوتیکی
متن کامل [PDF 916 kb]   (316 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی ژنتیک میکروارگانیسم ها و ویروسها
دریافت: 1401/4/20 | پذیرش: 1401/6/3 | انتشار: 1401/6/26


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 1 - ( 2-1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها