گروه صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، shila2462462@yahoo.co.in
چکیده: (1126 مشاهده)
کیفیت میکروبی آب آشامیدنی اهمیت اساسی و جدی برای سلامت عمومی دارد. با توجه به کمبود اطلاعات جامع در خصوص میزان آلودگی آب آشامیدنی در سطح استان تهران این پژوهش به منظور ارزیابی میزان آلودگی آب آشامیدنی به باکتری سودوموناس آئروژینوزا مورد بررسی قرار گرفت. جداسازی ژن TEM-1 در سودوموناس آئروژینوزاهای مولد بتالاکتامازهای با طیف اثر گسترده (ESBL) و بررسی الگوی مقاومت آنتیبیوتیک این سویه ها اطلاعات مفیدی در مورد این باکتری بیماریزای فرصت طلب فراهم میآورد. در این پژوهش 300 نمونه آب آشامیدنی مورد بررسی قرار گرفت. تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی نسبت به چهار آنتیبیوتیک به روش دیسک دیفیوژن انجام شد. از نظر ژنوتیپی وجود ژن بتالاکتاماز TEM-1 با روش PCR بررسی گردید. در این بررسی 17 نمونه (67/5 درصد) از آبهای آشامیدنی به سودوموناسآئروژینوزا آلوده بودند. بیشترین میزان مقاومت نسبت به آنتیبیوتیکهای ایمیپنم/رلباکتام (76/11درصد) و سفتازیدیم/آویباکتام (100%) در آبهای آشامیدنی مشاهده شد. در بررسی ژنوتیپی با انجام آزمون PCR از 17 سویه فنوتیپ مثبت، 16 نمونه (1/ 94درصد) شامل ژن TEM-1 بودند. نتایج مشخص کرد که آبهای آشامیدنی در برخی موارد دارای آلودگی با باکتری سودوموناس آئروژینوزا هستند. اغلب سویه های جداشده مقاومبه آنتی بیوتیک هستند و در میان سویه های تولید کننده ESBL، ژن TEM-1 دارای فراوانی بیشتری میباشد. نتایج بیانگر این است که ژن TEM-1 در ایجاد مقاومت به آنتی بیوتیک در سویه های جدا شده نقش بسزایی دارد. داده های حاصل از این پژوهش به توسعه اقدامات پیشگیرانه در برابر شیوع سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک کمک میکند.