Genetic Engineering and Biosafety Journal
مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی
Genetic Engineering and Biosafety Journal
Agriculture
http://gebsj.ir
1
admin
2588-5073
2588-5081
1
1
11
1111
11
fa
jalali
1400
5
1
gregorian
2021
8
1
10
1
online
1
fulltext
fa
اثرات تنش شوری ناشی از سطوح مختلف کلرید سدیم بر بامیه
The Effects of salinity stress caused by different levels of NaCl on okra
تخصصی متفرقه
Divers
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><strong><span style="font-family:B Zar;">با وجود اثرات منفی شوری بر گیاهان، به دلیل محدودیت سطح زیر کشت، کاشت انواع گیاهان در اراضی شور اجتناب ناپذیر است. در این میان بامیه از جمله گیاهانی است که مطالعات اندکی درخصوص عکس­ العمل آن به سطوح مختلف نمک صورت گرفته است، فلذا به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف شوری بر بامیه </span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">(<em>Abelmoschus esculentus</em> Moench)</span></span></strong><strong><span style="font-family:B Zar;">، آزمایشی </span></strong><strong><span style="font-family:B Zar;">بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی </span></strong><strong><span style="font-family:B Zar;">با پنج تیمار شامل غلظت­های صفر، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار نمک کلرید سدیم</span></strong> <strong><span style="font-family:B Zar;">در سه تکرار، در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، به اجرا درآمد. </span></strong><strong><span style="font-family:B Zar;">نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که با افزایش </span></strong><strong><span style="font-family:B Zar;">سطوح </span></strong><strong><span style="font-family:B Zar;">شوری، نسبت پتاسیم به سدیم، میزان کلروفیل</span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">a</span></span></strong><strong><span style="font-family:B Zar;">، محتوای نسبی آب برگ، وزن خشک بوته، تعداد میوه در بوته، وزن میوه در بوته، تعداد دانه در بوته، وزن دانه در بوته و وزن هزار ­دانه کاهش یافت ولی بر درصد سدیم و میزان پرولین برگ افزوده شد.</span></strong><strong><span style="font-family:B Zar;"> در طی آزمایش، بوته­های تیمار 200 میلی­مولار مدتی بعد از اعمال تنش شوری از بین رفتند ولی بوته ­های سایر تیمار­ها توانستند با تداوم رشد، تولید محصول نمایند. حفظ درصد پتاسیم در سطح بالا، کاهش کم در میزان کلروفیل</span></strong><strong><span style="font-family:B Zar;"> و </span></strong><strong><span style="font-family:B Zar;">عدم تغییر محسوس </span></strong><strong><span style="font-family:B Zar;">در محتوای نسبی آب برگ را می­توان از عوامل مؤثر در ادامه رشد گیاه، سنتز ماده خشک و تولید میوه در غلظت­های مختلف نمک عنوان نمود. اگرچه از نظر تعداد میوه در بوته، تفاوت چندانی بین سطوح مختلف شوری با شاهد وجود نداشت، ولی در غلظت­های بالای نمک، علی ­الخصوص 150 میلی­مولار، افت معنی­ داری در وزن میوه در بوته به ثبت رسید، که می­تواند عامل مهم تأثیر گذار بر عملکرد اقتصادی گیاه در محیط­های شور با هدایت الکتریکی بالاتر از </span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">ds/m</span></span></strong><strong><span style="font-family:B Zar;"> 10 باشد.</span></strong><strong><span style="font-family:B Zar;"></span></strong></div>
<div style="text-align: justify;">Despite the negative effects of salinity on plants, due to the limited area under cultivation, planting a variety of plants in saline lands is inevitable. Among them, okra is one of the plants that few studies have been done on its response to different levels of salt. Therefore, in order to study the effect of salinity levels on Okra (<em>Abelmoschus esculentus</em> Moench), an experiment was designed based on a randomized complete block design with five treatments including concentration of 0, 50, 100, 150 and 200 mM sodium chloride in three replications at the greenhouse of the faculty of agriculture, Shahid Madani University of Azarbaijan. The results showed that by increasing salinity levels, potassium to sodium ratio, chlorophyll a, relative water content, plant dry weight, number of fruits per plant, fruit weight per plant, number of seeds per plant, seeds weight per plant and 1000 grains weight have decreased but amount of sodium and proline have increased. During the experiment, the plants under 200 mM treatment have died shortly after salinization, but plants under other treatments survived until the end of the experiment and produced the yield. Maintaining high potassium content, low reduction in chlorophyll content and no noticeable change in relative water content were factors that led to continuance of plant growth, dry matter and fruit production at different salt concentrations. Although in terms of number of fruits per plant, there was no significant difference between salinity levels and the control, but a significant decrease in fruit weight per plant was recorded at high salt concentrations, especially under 150 mM, which can be an important factor affecting economic yield of okra in saline environments with EC higher than 10 ds/m.</div>
بامیه, تنش شوری, تنظیم اسمزی, رشد, عملکرد
Growth, Okra, Osmoregulation, Salt stress, Yield
68
81
http://gebsj.ir/browse.php?a_code=A-10-424-2&slc_lang=fa&sid=1
Mahdi
Motamedi
مهدی
معتمدی
mahdi.mm91@gmail.com
10031947532846004311
10031947532846004311
No
Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Azarbaijan Shahid Madani University, Iran
گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
Kambiz
Azizpour
کامبیز
عزیزپور
azizpour_kam@yahoo.com
10031947532846004312
10031947532846004312
Yes
Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Azarbaijan Shahid Madani University, Iran
گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
Vahid
Sarabi
وحید
سرابی
sarabi20@gmail.com
10031947532846004313
10031947532846004313
No
Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Azarbaijan Shahid Madani University, Iran
گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
Rana
Valizade kamran
رعنا
ولیزاده کامران
rana.valizadeh@yahoo.com
10031947532846004314
10031947532846004314
No
Department of Biotechnology, Faculty of Agriculture, Azarbaijan Shahid Madani University, Iran
گروه بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان