[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 8، شماره 1 - ( 4-1398 ) ::
جلد 8 شماره 1 صفحات 63-76 برگشت به فهرست نسخه ها
تولید ریشه های مویین در کاسنی با هدف افزایش متابولیت‌های ثانویه
رقیه فتحی، مهدی محب الدینی*، اسماعیل چمنی
گروه علوم باغبانی، دانشکده‌ کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران ، mohebodini@uma.ac.ir
چکیده:   (1074 مشاهده)
کشت ریشه‌های مویین روش موثری برای تولید متابولیت‌های ثانویه‌ی گیاهی می‌باشد زیرا ریشه‌های مویین از پایداری ژنتیکی و بیولوژیکی برخوردارند و قادر به تولید متابولیت‌ها در زمان کوتاه و بدون نیاز به هورمون می‌باشند. کاسنی با نام علمی  Cichorium intybus L.  از جمله گیاهان دارویی ارزشمند بوده و شامل ترکیبات دارویی مهمی می‌باشد. در این تحقیق، القای ریشه‌های مویین توسط  Agrobacterium rhizogenesسویه‌ی ATCC11325 انجام شد. در آزمایش اول تاثیر نوع و سن ریزنمونه و مدت هم‌کشتی بر کارایی القای ریشه‌های مویین بررسی شد. در آزمایش دوم تاثیرلاین‌های مختلف ریشه‌های مویین بر میزان رشد ریشه‌ها بررسی شد. در آزمایش سوم تاثیر غلظت‌های مختلف نفتالین استیک اسید (5/1 و 1 ،5/0 ،0 میلی‌گرم در لیتر) و ساکارز (6 و 5 ،4 ،3 درصد) بر میزان تجمع زیست‌توده بررسی شد. نتایج بدست آمده نشان داد که بیشترین درصد القای ریشه‌های مویین (55/75 درصد) و تعداد ریشه (26/7 ریشه در هر ریزنمونه) مربوط به ریزنمونه‌های کوتیلدون 5 روزه است. همچنین معلوم شد که 5/1 میلی‌گرم در لیتر NAA در ترکیب با 3 و 4 درصد ساکارز بیشترین تأثیر را در افزایش وزن تر، خشک و شاخص رشد داشت. بیشترین محتوای فنول کل و همچنین فلاونوئید در طول موج 270 نانومتر، در ریشه‌های مویین رشد کرده در محیط کشت حاوی 5/1 میلی‌گرم در لیتر NAA در ترکیب با 4 درصد ساکارز مشاهده شد در حالی که بیشترین میزان فلاونوئید در طول موج 300 و 330 نانومتر، در ریشه‌های مویین رشد کرده در محیط کشت حاوی 5/1 میلی‌گرم در لیتر NAA در ترکیب با 5 درصد ساکارز به‌دست آمد.

واژه‌های کلیدی: ژن rolB، سن ریزنمونه، متابولیت ثانویه، نفتالین استیک اسید، ریشه مویین.
متن کامل [PDF 1000 kb]   (529 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی ژنتیک گیاهی
دریافت: 1398/2/23 | پذیرش: 1398/6/25 | انتشار: 1398/7/6
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fathi R, Mohebodini M, Chamani E. Hairy root induction in chicory for secondary metabolites production. Genetic Engineering and Biosafety Journal. 2019; 8 (1) :63-76
URL: http://gebsj.ir/article-1-299-fa.html

فتحی رقیه، محب الدینی مهدی، چمنی اسماعیل. تولید ریشه های مویین در کاسنی با هدف افزایش متابولیت‌های ثانویه. مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی. 1398; 8 (1) :63-76

URL: http://gebsj.ir/article-1-299-fa.html



دوره 8، شماره 1 - ( 4-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
دوفصل نامه علمی-پژوهشی مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی Genetic Engineering and Biosafety Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 29 queries by YEKTAWEB 4241