[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 5، شماره 1 - ( 1-1395 ) ::
جلد 5 شماره 1 صفحات 59-51 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی تاثیر شوری بر میزان جوانه زنی و بیان ژن های آنتی اکسیدان در دو رقم گیاه گوجه فرنگی
پروانه محمودی جراغیلی، هانیه محجل شجا*، الهام محجل کاظمی
گروه بیولوژی گیاهی دانشکده علوم طبیعی دانشگاه تبریز ، H_mohajjel@tabrizu.ac.ir
چکیده:   (6209 مشاهده)

شوری خاک به عنوان یکی از مهمترین تنش­های محیطی گیاهان محسوب می­شود که در تمام مراحل رشد بخصوص در مرحله جوانه ­زنی تاثیر گذار بوده و از عوامل محدود کننده تولید محصولات کشاورزی به شمار می­رود. این تنش فرایندهای فیزیولوژیکی مختلفی را در گیاه تحت تاثیر قرار می‌دهد که از مهمترین آنها آسیب‌های اکسیداتیو به اجزای سلولی است که توسط گونه‌های فعال اکسیژن ایجاد می‌شوند. در مقابل، گیاهان نیز با تولید آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان همچون کاتالاز (CAT)، آسکوربات پراکسیداز (APX) و سوپراکسید دیسموتاز (SOD) آثار مخرب چنین آسیب­هایی را به حداقل می­رسانند. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر تنش شوری بر میزان جوانه ­زنی و بیان ژن­های آنتی­اکسیدان CAT1 و APX1 در دو رقم گیاه گوجه­ فرنگی موسوم به CaljN3 و SuperstrainB صورت گرفت. به منظور بررسی درصد و سرعت جوانه­ زنی، بذور در قالب یک طرح کاملا تصادفی در سه تکرار بر روی کاغذ صافی کشت شدند و پس از  15 روز سرعت و درصد جوانه زنی، ، طول ریشه چه و طول ساقه­ چه مورد سنجش قرار گرفت. جهت مطالعات مولکولی نیز RNA از برگ گیاهان بالغ کاشته شده در خاک استخراج و بعد از سنتز cDNA واکنش qRT-PCR با استفاده از آغازگرهای ژن­های CAT1 و APX1 بر روی آنها انجام گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که با افزایش تنش شوری، درصد و  سرعت جوانه­ زنی و طول ریشه­ چه و ساقه­ چه در هر دو رقم CaljN3 و SuperstrainB کاهش پیدا کرد و رقم CaljN3 کمترین مقدار کاهش را از خود نشان داد. با افزایش سطح تنش میزان بیان ژن­های CAT1 و APX1 در رقم CaljN3 به ترتیب حدود دو و ده برابر رقم حساس SuperstrainB  بود. این نتایج می‌توانند یکی از دلایل رشد بهتر رقم CaljN3 نسبت به رقم SuperstrainB و متحمل بودن آن  به شرایط تحت تنش شوری باشند.

واژه‌های کلیدی: کلمات کلیدی: تنش شوری، جوانه‌زنی، ژن APX1، ژن CAT1، qRT-PCR
متن کامل [PDF 358 kb]   (2226 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی ژنتیک گیاهی
دریافت: 1395/3/16 | پذیرش: 1395/8/21 | انتشار: 1395/9/17
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mahmoodi Jaraghili P, Mohajjel shoja H, Mohajjel kazemi E. Evaluation of the effect of salinity on the germination and expression of antioxidant genes in two cultivars of tomato plant. Genetic Engineering and Biosafety Journal. 2016; 5 (1) :51-59
URL: http://gebsj.ir/article-1-122-fa.html

محمودی جراغیلی پروانه، محجل شجا هانیه، محجل کاظمی الهام. ارزیابی تاثیر شوری بر میزان جوانه زنی و بیان ژن های آنتی اکسیدان در دو رقم گیاه گوجه فرنگی. مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی. 1395; 5 (1) :59-51

URL: http://gebsj.ir/article-1-122-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 1 - ( 1-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
دوفصل نامه علمی-پژوهشی مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی Genetic Engineering and Biosafety Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4410