گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران ، jahanbakhsh@uma.ac.ir
چکیده: (6901 مشاهده)
با توجه به افزایش روزافزون زمینهای شور به واسطه کمآبی و آبیاری با آبهای شور به نظر میرسد بررسی راهکارهای افزایش تحمل به تنش شوری ضروری میباشد. همچنین جهتغلبهبرتأثیرمنفی تنششوری، استفادهازمکملیونکلسیمدرمحیطرشدبرایبهبودعاملتنشاجتناب ناپذیر است. درراستایبررسیاینموضوعآزمایشیبهصورتفاکتوریلدرقالبطرحکاملاً تصادفیباسهتکرارانجامشد. فاکتورهای آزمایشیشاملتنش شوری در پنج سطح (آب دیونیزه شده) شاهد، 3، 6، 9، 12 دسیزیمنس بر متر) وکلریدکلسیم دردوسطحشاهدوپنجمیلی مولاربود. نتایج بدست آمده نشان داد که با افزایش سطح تنش شوری به ترتیب میزان عنصر سدیم و مقدار بیوماس و فعالیت آنزیم کاتالاز کاهش یافت. در سطوح شوری بالا و حضور سطح بالای کلرید کلسیم و فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز افزایش اما میزان پرولین کاهش یافت. نتایج حاصل از الکتروفورز دو بعدی نیز نشان داد که میزان بیان برخی از پروتئینها در سطح بالای شوری و سطح بالای کلرید کلسیم افزایش یافت و همچنین پروتئینهای متفاوتی با شاهد بیان گردیدند که به احتمال زیاد این پروتئینها مربوط به ایجاد مقاومت در برابر شوری میباشند.
Jahanbakhsh Godehkahriz S, Khadem Sedighi S, Ebadi A, Tavakoli N, Davari M. Effect of calcium on salt tolerance protein expression and activity of antioxidants in borage under salinity condition. gebsj 2017; 6 (1) :117-129 URL: http://gebsj.ir/article-1-196-fa.html
جهانبخش سدابه، خادم سمیرا، عبادی علی، توکلی نصیبه، داوری مهدی. تاثیر تنش شوری در بیان پروتئین های مقاومت به شوری و فعالیت آنتی اکسیدانها در گیاه دارویی گاوزبان با کاربرد کلسیم. مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی. 1396; 6 (1) :117-129