[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
::
شماره‌های چاپ شده

فایل لیست داوران مقالات 

دوره چهاردهم سال 1404
شماره اول
شماره دوم

دوره سیزدهم سال 1403
شماره اول
شماره دوم

دوره دوازدهم سال 1402
شماره اول
شماره دوم

دوره یازدهم سال 1401
شماره اول
شماره دوم
دوره دهم سال 1400
شماره اول
شماره دوم
دوره نهم سال 1399
شماره اول
شماره دوم
دوره هشتم سال 1398
شماره اول
شماره دوم

دوره هفتم سال 1397
دوره ششم سال 1396
دوره پنجم سال 1395
دوره چهارم سال 1394
دوره سوم سال 1393
دوره دوم سال 1392
دوره اول سال 1391
..
راهنمای نگارش
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 14، شماره 1 - ( 6-1404 ) ::
جلد 14 شماره 1 صفحات 0-0 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی بیان ژن‌های HSP90 ، PR1 و AGO2a در پاسخ دفاعی ارقام مختلف گوجه‌فرنگی به ویروس چروکیدگی قهوه‌ای گوجه‌فرنگی
گلبانو عزیزپور ، احمد روحی بخش ، داود کولیوند* ، شاهرخ قوتی
دانشگاه زنجان ، koolivand@znu.ac.ir
چکیده:   (71 مشاهده)
ویروس چروکیدگی قهوه‌ای میوه گوجه‌فرنگی (Tomato brown rugose fruit virus) با نام علمی Tobamovirus fructirugosum یکی از پاتوژن‌های نوظهور و به‌شدت خسارت‌زا در تولید گوجه‌فرنگی در جهان به‌شمار می‌رود. هدف این مطالعه، بررسی الگوی بیانی سه ژن کلیدی در پاسخ‌های دفاعی گیاه، شامل HSP90، PR1 و AGO2a، در دو رقم گوجه‌فرنگی با سطوح متفاوتی از تحمل به ویروس چروکیدگی قهوه‌ای میوه گوجه‌فرنگی بود. برای این منظور، گیاهان در مرحله چهاربرگی با استفاده از مایه‌زنی مکانیکی و با بهره‌گیری از یک جدایه تاییدشده ویروس آلوده شدند. نمونه‌برداری از برگ‌های فوقانی در سه بازه زمانی ۷، ۱۴ و ۲۱ روز پس از مایه‌زنی انجام گرفت و پس از استخراج RNA کل، حضور ویروس با آغازگرهای اختصاصی تایید شد. میزان بیان ژن‌های HSP90، PR1 و AGO2a با روش Real-Time PCR کمی‌سازی شد. نتایج نشان داد که در رقم متحمل، بیان هر سه ژن در پاسخ به آلودگی ویروسی به‌طور معنی‌داری افزایش یافت، بیان HSP90  وPR1 در تمامی زمان‌های نمونه‌برداری افزایش پایدار و مداومی را نشان داد. در مقابل، بیان AGO2a  در رقم متحمل در روز چهاردهم پس از آلودگی به طور قابل توجهی افزایش یافت و بالاتر از رقم حساس بود (P<0.0001). این الگو بیانگر فعال‌سازی پایدار و موثر مسیرهای دفاعی در رقم متحمل است. در مقابل، رقم حساس تغییرات اندک یا کاهشی در بیان ژن‌ها، به‌ویژه PR1، نشان داد که حاکی از عدم القای موثر پاسخ‌های دفاعی در این رقم است. افزایش هم‌زمان و هماهنگ بیان HSP90، PR1 و AGO2a در رقم متحمل، نشان‌دهنده نقش مکمل آن‌ها در ایجاد تحمل در برابر بیماری است. به‌نظر می‌رسد HSP90 با تثبیت پروتئین‌های مرتبط با دفاع، بستر مناسبی برای القای مسیرهای دفاعی فراهم کرده و PR1 به‌عنوان نشانگر فعال‌سازی مسیرهای وابسته به اسید سالیسیلیک، تاییدکننده کارآمدی این پاسخ‌ها است وAGO2a  از طریق واکنش خاموشی ژن به طور مستقیم با تکثیر ویروس مقابله می‌کند. در مجموع، این نتایج بر اهمیت فعال‌سازی سریع، قوی و پایدار ژن‌های دفاعی در ایجاد تحمل گیاه در برابر ویروس Tobamovirus fructirugosum  تاکید دارند و می‌توانند زمینه‌ساز توسعه راهکارهای اصلاح ژنتیکی، شناسایی نشانگرهای زیستی مولکولی و گزینش ارقام مقاوم در برنامه‌های به‌نژادی گوجه‌فرنگی باشند.
شماره‌ی مقاله: 3
واژه‌های کلیدی: تحمل بیماری، پروتئین‌ شوک حرارتی، حساسیت به بیماری، خاموشی ژن، ژن‌های PR، واکنش‌های بیان ژن
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی ژنتیک میکروارگانیسم ها و ویروسها
دریافت: 1404/6/30 | پذیرش: 1404/8/1 | انتشار: 1404/8/6
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Azizpour G, Rohibakhsh A, Koolivand D, Ghovvati S. Expression of HSP90, PR1, and AGO2a during the defensive response of tomato cultivars to Tomato brown rugose fruit virus. gebsj 2025; 14 (1) : 3
URL: http://gebsj.ir/article-1-528-fa.html

عزیزپور گلبانو، روحی بخش احمد، کولیوند داود، قوتی شاهرخ. بررسی بیان ژن‌های HSP90 ، PR1 و AGO2a در پاسخ دفاعی ارقام مختلف گوجه‌فرنگی به ویروس چروکیدگی قهوه‌ای گوجه‌فرنگی. مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی. 1404; 14 (1)

URL: http://gebsj.ir/article-1-528-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 1 - ( 6-1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
دوفصل نامه علمی-پژوهشی مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی Genetic Engineering and Biosafety Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4732