ارزیابی قند کل و قندهای محلول در سیب زمینی تراریخته مقاوم به بید سیب زمینی
|
سیدحمید میررکنی ، حسن رهنما* ، حسن زینالی  |
پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران-کرج ، hrahnama@abrii.ac.ir |
|
چکیده: (7379 مشاهده) |
طبق قوانین سازمانهای نظارتی موجود در اغلب کشورهای دنیا، قبل از پذیرش و تجاریسازی محصولات تراریخته و فراورده های آن، باید ارزیابی های ایمنی دقیقی بر روی آنها با یک روش مقایسهای صورت گیرد. یکی از مراحل ارزیابی ایمنی گیاهان تراریخته، مقایسه لاینهای تراریخته با رقم زراعی غیرتراریخته از نظر محتوی متابولیتی و ترکیبات آنها است. این بررسی به منظور شناسائی تغییرات احتمالی ناخواسته و نامطلوب حاصل از دستورزی ژنتیکی (به عنوان مثال در نتیجه ورود ژن خارجی به درون ژنوم دیگر و یا تولید متابولیت جدید) صورت می گیرد. این فرایند به اصل ضرورتاً یکسان (اینهمانی) معروف است. در این مطالعه تلاش شد میزان قند کل و همچنین قندهای محلول مانند ساکارز، گلوکز و فروکتوز در سیبزمینیهای تراریخت مقاوم به بید سیبزمینی که در سال 1388 در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران تولید شده بودند مورد بررسی قرار گیرد. بدین منظور از 4 لاین تراریخته مقاوم به بید سیب زمینی که در آزمایشهای زیستسنجی مقاومت بالایی از خود نشان داده اند استفاده شد. این سیب زمینیها از تاریخ فوق در شرایط درون شیشه ای نگهداری شدهاند. نمونه های تراریخته به همراه گیاه شاهد به منظور تولید غده به گلخانه منتقل شده و از نمونه های نور دیده و نور ندیده غده ها و همچنین از نمونه های برگی این گیاهان جهت آنالیز متابولیتها استفاده شد. برای اطمینان از حضور تراژن در گیاهان و مواد گیاهی بررسی های مولکولی بر روی آنها انجام گرفت و نتایج حاصل از PCR نشان داد که ژن cry1Ab در همه نمونههای تراریخته مورد ارزیابی حضور دارد. در بررسی میزان قند کل مشاهده شد که تفاوت معنیداری بین گیاهان تراریخته با گیاه شاهد از لحاظ میزان قند کل موجود در بافتها وجود ندارد و همچنین ارزیابی قندهای محلول نیز نشان داد که میزان قندهای ساکارز، گلوکز و فروکتوز بین گیاهان تراریخته با گیاه شاهد تفاوت معنیداری ندارد و در نتیجه با توجه به ترکیبات مورد بررسی و همچنین قوانین نظارتی کدکس ایمنی سیبزمینیهای تراریخته از لحاظ این صفات مورد تائید بوده و مصرف آنها بدون خطر است. |
|
واژههای کلیدی: ژن cry1Ab سیبزمینی تراریخته قند کل قندهای محلول |
|
متن کامل [PDF 335 kb]
(8119 دریافت)
|
نوع مطالعه: مروری |
موضوع مقاله:
مهندسی ژنتیک جانوری دریافت: 1393/10/15 | پذیرش: 1394/5/12 | انتشار: 1395/11/28
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|