[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 10، شماره 2 - ( 11-1400 ) ::
جلد 10 شماره 2 صفحات 298-286 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تراریخته بودن محصولات کشاورزی مختلف در شمال غرب ایران
نیلوفر داداش زاده، مقصود پژوهنده*، رعنا ولیزاده کامران
گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران ، pazhouhandeh@gmail.com
چکیده:   (415 مشاهده)
تامین نیاز غذای مردم و افزایش بهره وری در کشاورزی و کسب عملکرد بالای محصول از زمینهای موجود قابل کشت همزمان با مبارزه با آفات و بیماریها در کشاورزی، باعث شده است تا متخصصان به اصلاح محصولات کشاورزی بپردازند و چون روشهای اصلاح سنتی گیاهان زمانبر است بنابراین با کمک مهندسی ژنتیک درصدد انتقال ژن به گیاهان شده ­اند تا عملکرد محصول را با ایجاد مقاومت به آفات و بیماریها و انواع تنشهای غیرزیستی افزایش دهند. گیاهان مهندسی شده به اصطلاح گیاهان تراریخته یا ترانسژنیک یا نوترکیب یا Genetically Modified Organism (GMO) نامیده می­شوند. از سوی دیگر عده­ای معتقدند که گیاهان تراریخته دست ساز بشر ممکن است برای انسان مضر و مشکل­ساز باشند و در این خصوص نگرانی­هایی در جامعه وجود دارد. در بسیاری از موارد بدون دلیل کافی محصولات موجود در بازار تراریخته خطاب می­شوند. بدیهی است که امکان به کار بردن مهندسی ژنتیک برای ایجاد گیاهان تراریخته با ژنهای مضر و خطرناک برای انسان با هدف بیوتروریسم نیز وجود دارد. لذا بررسی میدانی و تراریخته بودن محصولات مختلف موجود در بازار با روشهای بیوتکنولوژیکی و دقیق مولکولی ضروری به نظر می­رسد. برای این منظور نمونه برداری (بیش از 100 نمونه) از محصولات مختلف کشاورزی از بازارها و میادین میوه و سبزی شهر­های مختلف استان آذربایجان شرقی و غربی انجام شد. پس از استخراج DNA با بافر CTAB، کمیت و کیفیت آنها بررسی و عملکرد آنها با تست روی ژن خانه­دار حفاظت­شده Actin تایید شد. چهار ژن، یک پروموتور و یک ترمیناتور رایج در انتقال ژنهای گیاهی انتخاب و توالی های آنها از NCBI دریافت و آغازگرهای اختصاصی برای آنها طراحی شد. DNAها برای انجام PCR برای ژنهای هدف مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج PCR آنها نشان داد که ژن Cry،  Hyg و Bar و توالی پروموتور 35S و توالی ترمیناتور Nos در هیچ یک از نمونه ها وجود ندارد. در بین 112 نمونه تست شده فقط ژن NptII در 13 نمونه تشخیص داده شد. این تشخیص نمی­تواند به تنهایی دلیل بر تراریخت بودن این نمونه ­ها باشد زیرا این ژن در E. coli هم وجود دارد و اگر نمونه ­ای با آن آلوده بوده هنگام استخراجDNA مواد ژنتیکی آن هم استخراج شده و در تست PCR از روی DNA باکتری مثبت نشان می­دهد. نتایج این تحقیق نشان داد که بر خلاف گفتگوهای عامیانه بین مردم، محصولات تست شده در بازار تراریخته نیستند.
واژه‌های کلیدی: تراریزش، گیاه تراریخته، مهندسی ژنتیک، PCR
متن کامل [PDF 1054 kb]   (120 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی ژنتیک گیاهی
دریافت: 1400/11/10 | پذیرش: 1400/12/14 | انتشار: 1400/12/24
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Dadashzadeh N, Pazhouhandeh M, Valizadeh Kamran R. A Survey on Transgenicity of various agricultural products in North-west of Iran. Genetic Engineering and Biosafety Journal 2022; 10 (2) :286-298
URL: http://gebsj.ir/article-1-418-fa.html

داداش زاده نیلوفر، پژوهنده مقصود، ولیزاده کامران رعنا. بررسی تراریخته بودن محصولات کشاورزی مختلف در شمال غرب ایران. مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی 1400; 10 (2) :298-286

URL: http://gebsj.ir/article-1-418-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 2 - ( 11-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
دوفصل نامه علمی-پژوهشی مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی Genetic Engineering and Biosafety Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 29 queries by YEKTAWEB 4505