بیان ژن بتا (1-3)(1-4)گلوکاناز درباکتری Lactococcus lactis با هدف تولید غذای پروبیوتیک دام
|
مرضیه محمدخانی ، ندا میرآخورلی* ، رحمان امامزاده ، فریبرز خواجعلی |
گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه شهرکرد ، nedamirakhorli@yahoo.com |
|
چکیده: (5384 مشاهده) |
پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای غیربیماریزا و بیضرری هستند که در روده انسان و حیوانات وجود دارند. این میکروارگانیسمها نهتنها ایجاد بیماری نمیکنند، بلکه اثرات بسیار مطلوبی بر عملکرد و سلامت دام و طیور دارند. Lactococcus lactis گونهای از این باکتریها است که به عنوان کاندیدی برای تولید پروتئینهای مفید بیولوژیکی انتخاب شده است. آنزیم لیکیناز، نوعی بتاگلوکاناز است که بتا (1-3) (1-4)گلوکانها (لیکینانها) را هیدرولیز میکند. لیکینانها ترکیبات پلیساکاریدی در دیواره سلولهای گیاهان عالی خانواده پواسه هستند که ظاهرا منحصر به دیواره سلولی اندوسپرم گرامینهها همچون جو، چاودار، سورگوم، برنج و گندم میباشند. هدف از این مطالعه بیان ژن لیکیناز در باکتری پروبیوتیک لاکتوکوکوس لاکتیس و تولید ترشحی این آنزیم به منظور دستیابی به مکمل غذایی برای طیور است که توانایی تجزیه بتاگلوکان جو را برای دستگاه گوارش طیور ایجاد کند. این امر امکان جایگزینی جو بجای ذرت در جیره غذایی طیور را فراهم میسازد. برای دستیابی به این منظور ژن licBM2 کد کنندهی آنزیم بتا (1-3) (1-4) گلوکاناز به همراه سیگنال پپتید ترشحی و هضم آنزیمی در پلاسمید pNZ8149 کلون گردید. انتقال پلاسمید نوترکیب به باکتری لاکتوکوکوس لاکتیس با روش الکتروپوریشن صورت گرفته و غربالگری کلنیهای ترانسفرم شده توسط توانایی رشد باکتری بر محیط انتخابی لاکتوز انجام شد. القای بیان ژن بوسیلهی القاگر نیسین صورت گرفت و بررسی میزان بیان ژن با اندازهگیری فعالیت آنزیمی پروتئین نوترکیب مطالعه شد. با افزایش زمان القاء بیان ژن و میزان آنزیم تولید شده و فعالیت حاصل از آن افزایش مییابد. دستاورد این مطالعه کلون سازی و بیان موفق ژن licBM2 در باکتری گرم مثبت لاکتوکوکوس لاکتیس و تولید پروبیوتیک با پروتئین نوترکیب میباشد. |
|
واژههای کلیدی: بتاگلوکاناز، پروبیوتیک، تغذیه طیور، لاکتوکوکوس لاکتیس |
|
متن کامل [PDF 1003 kb]
(1921 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
مهندسی ژنتیک میکروارگانیسم ها و ویروسها دریافت: 1394/11/26 | پذیرش: 1396/6/15 | انتشار: 1396/12/15
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|