موسیر (Allium stipitatum) یک سبزی خوراکی بوده و از خصوصیات دارویی بسیار مهمی برخوردار است. بنابراین بهینهسازی یک سیستم باززایی و تراریزش کارآمد در این گیاه جهت بهبود و اصلاح آن از طریق مهندسی ژنتیک ضروری است. دراین مطالعه، ریزنمونههای جنین، طبق پیاز و ریشه درون شیشهای موسیر درمحیط کشت MS حاوی غلظتهای مختلفی از تنظیم کنندههای رشد NAA، 2,4-D و BA بهمنظور القاء کالوس و باززایی کشت شدند. ریزنمونهها با سویه LBA4404باکتری Agrobacterium tumefaciens دارایناقل pBI121 حاوی ژن گزارشگر gus تراریزش شدند. نتایج نشان داد که ریزنمونه طبق پیاز نسبت به جنین و ریشه کالوسزایی و باززایی بالاتری داشت و بیشترین باززایی (100 درصد) در ریزنمونه طبق پیاز و در محیط کشت MS حاوی پنج میلیگرم در لیترBA به همراه یک میلیگرم در لیتر NAA، صورت گرفت. به منظور اثبات حضور ژن gus، واکنش زنجیرهای پلیمراز انجام شد و وجود این ژن را در هر دو ریزنمونه جنین وطبق پیاز، که به آزمون هیستوشیمیایی gus پاسخ مثبت داده بودند، اثبات کرد. همچنین عدم آلودگی ناشی از آگروباکتریوم در گیاهان تراریخته بااستفاده ازآغازگرهای اختصاصی ژن virG به کمک واکنش زنجیرهای پلیمراز تأیید شد. در این تحقیق کارایی تراریزش در ریزنمونه جنین 10 درصد و در ریزنمونه طبق پیاز6/6 درصد محاسبه شد.
Hajiheidar A, Tohidfar M, Miri M. Optimizing tissue culture and GUS gene transformation to shallots using Agrobacterium. gebsj 2015; 4 (2) :91-101 URL: http://gebsj.ir/article-1-128-fa.html
حاجی حیدر ابوالفضل، توحیدفر مسعود، میری مهدی. بهینه سازی کشت بافت و انتقال ژن GUS به موسیر با استفاده از آگروباکتریوم. مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی. 1394; 4 (2) :91-101