گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین ، nayeri@ut.ac.ir
چکیده: (5368 مشاهده)
گیاه کنجد (Sesamum indicum L.) منبع منگنز، مس و سرشار از کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر، ویتامین B1، روی و فیبرهای غذایی است. همچنین حاوی دو ترکیب منحصر به فرد از فیبرهای ویژه مفید گروه لیگنانها با نامهای سزامین و سزامولین میباشد که باعث کاهش کلسترول در بدن انسان میشوند. دراین تحقیق تاثیر الیسیتور اسیدسالیسیلیک و پیش ماده فنیل آلانین بر میزان بیان دو ژن کلیدی دخیل در بیوسنتز سزامین (CYP81Q1 و C3H) در کشت سوسپانسیون سلولی کنجد بررسی گردید. تیمارهای اسیدسالیسیلیک و فنیل آلانین به ترتیب در غلظتهای (1/0، 5/0 و 1) و 1/0 میلیگرم در لیتر استفاده گردید و در زمانهای 24، 48 و 72 ساعت پس از تیمار نمونه برداری انجام شد. بیان ژنها با روش qRT-PCR بررسی شد. نتایج نشان داد میزان بیان ژنهای دخیل در سنتز سزامین در همه نمونه های تیمار شده با اسیدسالیسیلیک و فنیل آلانین افزایش یافت. در مورد ژن CYP81Q1 بیشترین افزایش بیان مربوط به غلظت 1 میلیگرم در لیتر اسیدسالیسیلیک در بازه زمانی 72 ساعت و 1/0 میلیگرم در لیتر فنیل آلانین در بازه زمانی 72 ساعت بود. بیشترین افزایش بیان ژن C3H مربوط به غلظت 1/0 میلیگرم در لیتر اسیدسالیسیلیک در بازه زمانی 24 ساعت و 1/0 میلیگرم در لیتر فنیل آلانین در بازه زمانی 72 ساعت بود.
Amanelahy S, Dehghan Nayeri F, Mohammadi Bazrgani M. Effect of salicylic acid and phenylalanine on expression of key genes involved in the sesamin biosynthesis pathway in sesame. gebsj 2017; 5 (2) :155-166 URL: http://gebsj.ir/article-1-151-fa.html
امانالهی شهره، دهقان نیری فاطمه، محمدی بازرگانی میترا. تاثیر الیسیتورهای اسیدسالیسیلیک و فنیلآلانین روی بیان ژنهای کلیدی مسیر بیوسنتز سزامین در کنجد. مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی. 1395; 5 (2) :155-166