گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی- دانشکده کشاورزی - دانشگاه تبریز، ایران ، uliaie@yahoo.com
چکیده: (2529 مشاهده)
تراریختی به واسطه آگروباکتریوم یکی از موثرترین روشها برای تولید گیاهان تراریخته سویا به شمار می آید. کارایی تراریختی سویا با آگروباکتریوم به عوامل مختلفی بستگی دارد. این پژوهش با هدف بررسی امکان تولید اینترفرون گامای انسانی در گیاه سویا انجام گرفت. بدین منظور برخی عوامل موثر در تراریختی سویا از قبیل غلظت آگروباکتریوم (1 و 8/0 ،6/0 ،4/0 ،2/0=OD600nm)، مدت زمان تلقیح (10، 20، 40 و 60 دقیقه)، مدت زمان همکشتی (1،2، 3، 4 و 5 روز) و سطوح مختلف استوسیرینگون (0، 50، 100، 150، 200 و 250 میکرومولار) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، بیشترین میزان تراریختی در غلظت 8/0 =OD600nm و کمترین میزان تراریختی در غلظت 2/0 =OD600nm حاصل شده است. همچنین بیشترین میزان تراریختی در مدت زمان تلقیح 40 دقیقه و مدت زمان همکشتی 4 روز و کمترین میزان تراریختی در مدت زمان تلقیح 10 دقیقه و مدت زمان همکشتی 1 روز مشاهده شد. حضور استوسیرینگون اثر افزایشی در کارایی تراریختی سویا داشت، به طوری که بیشترین میزان تراریختی در غلظتهای 150 تا 200 میکرومولار استوسیرینگون حاصل شده است. در نهایت حضور ژن اینترفرون گامای انسانی در گیاهان تراریخته احتمالی به وسیله تکنیک PCR و آغازگرهای اختصاصی تایید شد. شرایط بهینه بدست آمده در این مطالعه میتواند برای انتقال ژنهای هدف به این رقم سویا استفاده شود.
Mehrizadeh V, Dorani E, Mohammadi A, Ghareyazi B. Study on the factors affecting Agrobacterium-mediated transformation of soybean. gebsj 2020; 9 (2) :225-236 URL: http://gebsj.ir/article-1-366-fa.html
مهری زاده وحید، دورانی ابراهیم، محمدی ابولقاسم، قره یاضی بهزاد. بررسی عوامل موثر در انتقال ژن به سویا از طریق آگروباکتریوم. مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی. 1399; 9 (2) :225-236