بررسی وضعیت تراریختگی برنج در بازار مصرف شیراز با استفاده از PCR
|
الهام اشرفی دهکردی* ، کبری مقصودی ، سیاوش بابا جعفری ، محمد مظلومی |
مرکز تحقیقات تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، ایران ، elhamashrafi@gmail.com |
|
چکیده: (2683 مشاهده) |
افزایش جمعیت جهان و به دنبال آن افزایش تقاضا برای غذا موجـب به کارگیری روشهای نوین بیوتکنولوژی در تولیـد محصـولات غذایی شده است. گیاهان تراریخته یکی از دستاوردهای مهم زیست فناوری در زمینه کشاورزی هستند که در سالهای اخیر بخشی از بازارهای غذایی دنیا را تسخیر نموده اند و به طور مداوم بر سطح زیر کشت این گیاهان افزوده میشود. نیازمندی بشر به افزایش تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی، استفاده از زیست فناوری را ناگزیر ساخته و از سوی دیگر مخاطرات احتمالی تولید این محصولات، نگرانی هایی را برای سلامتی انسانها و حقوق مصرف کنندگان ایجاد کرده است. یکی از این نگرانیها وارد کردن این محصولات بدون هیچ نوع برچسب گذاری میباشد. اولین قدم برچسب گذاری، شناسایی محصولات تراریخته میباشد. به همین منظور در این پژوهش 30 نمونه برنج خارجی و داخلی از بازار شهر شیراز به طور تصادفی خریداری شد. استخراج DNA به روش استاندارد CTAB صورت گرفت. PCR برای ژن (Sucrose Phosphate Synthase) SPS به منظور اثبات حضور ژنوم برنج انجام شد. برای ژنEPSPS ، نواحی پیشبر35S و پایان دهنده NOS واکنش زنجیرهای پلیمراز جهت شناسایی برنج تراریخته انجام شد. نتیجهPCR همه نمونه ها برای ژن SPS مثبت بود. اما نتایج حاصل از واکنش زنجیرهای پلیمراز با استفاده از آغازگرهای اختصاصی نشان داد که هیچ کدام از نمونه های برنج خریداری شده از بازار شهر شیراز دارای ژنEPSPS ، نواحی پیشبرCaMV35S و پایان دهنده NOSنیستند. این پژوهش نشان میدهد که برنج های مصرفی در بازار شیراز بر اساس نتایج بدست آمده تراریخته نیستند. |
|
واژههای کلیدی: برنج، بررسی مولکولی، پی. سی. آر، تراریخته |
|
متن کامل [PDF 678 kb]
(653 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
ایمنی زیستی دریافت: 1399/11/12 | پذیرش: 1399/12/21 | انتشار: 1399/12/25
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|