بررسی اثر تنظیمکنندههای رشد گیاهی و سویه اگروباکتریوم بر باززایی و تراریختی چند رقم برنج ایرانی
|
ابراهیم دورانی* ، ساناز همتی |
گروه به نژادی و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، ایران ، dorani@tabrizu.ac.ir |
|
چکیده: (2259 مشاهده) |
کشت بافت یکی از مهمترین مراحل مهندسی ژنتیک و سایر برنامه های اصلاح گیاهان است. در این پژوهش اثر تنظیم کنندههای رشدی مختلف شامل D-2،4 در 4 سطح (5/1، 2، 5/2 و 3 میلیگرم در لیتر) و Kin در سه سطح (0، 4/0 و 8/0 میلیگرم در لیتر) بر کالوسزایی و باززایی چهار رقم برنج ایرانی شامل ارقام هاشمی، کاظمی، طارم و شفق مورد مطالعه قرار گرفت. این آزمایش در قالب فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی با سه عامل در سه تکرار انجام گردید. نتایج تجزیه واریانس داده های حاصل نشان داد که رقم شفق بیشترین وزن تر کالوس (312 میلیگرم) و رقم کاظمی کمترین میزان وزن تر کالوس (197 میلیگرم) را در بین ارقام مورد مطالعه داشتند. بهترین کالوس زایی در ترکیب هورمونی 8/0 میلیگرم در لیتر Kin و 5/2 میلیگرم در لیتر D-2،4 بدست آمد. تجزیه واریانس داده ها برای تاثیر محیط کشت کالوسزایی به باززایی نشان داد که اثر هورمون کالوسزایی بر درصد باززایی در سطح 01/0 معنیدار است. اثر رقم نیز در میزان باززایی اثر معنیدار داشت. بیشترین درصد باززایی و تعداد شاخه برای هر ریزنمونه از کالوسهای حاصل از تیمار هورمونی 8/0 میلیگرم در لیتر Kin به همراه 5/1 میلیگرم در لیتر D-2،4 بدست آمد. بیشترین درصد باززایی مربوط به رقم کاظمی 74% و کمترین آن مربوط به رقم طارم 10٪ بود. بیشترین شاخهزایی مربوط به رقم شفق با 41/4 شاخه به ازای هر کالوس و کمترین آن با یک شاخه مربوط به رقم طارم بود. در میان سه سویه LBA4404، EHA105، AGL-1 بکار گرفته شده با ناقل بیان گیاهی pCAMBIA1304 در تراریختی برنج، کالوسهای تراریخته تنها با استفاده از سویه EHA105 بدست آمدند و بیان ژن gus را نشان دادند. |
|
واژههای کلیدی: آگروباکتریوم، تراریختی، باززایی، برنج، کالوسزایی |
|
متن کامل [PDF 1101 kb]
(615 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
مهندسی ژنتیک گیاهی دریافت: 1399/12/10 | پذیرش: 1399/12/27 | انتشار: 1399/12/27
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|