:: دوره 7، شماره 1 - ( 5-1397 ) ::
جلد 7 شماره 1 صفحات 103-114 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه محصولات کشاورزی ارگانیک، سنتی و تراریخته
الهام باقری راد*، پیمان نوروزی، پرویز فصاحت
دکتری بیولوژی ، Elham_Bagherirad@yahoo.com
چکیده:   (1343 مشاهده)

اگرچه کشاورزی تامین کننده نیاز در حال رشد مواد غذایی و سایر محصولات است، اما در عین حال یکی از عوامل اصلی انتشار گازهای گلخانه ای، از بین رفتن تنوع زیستی، آلودگی های شیمیایی و تخریب خاک است. نگرانی ها در مورد پایداری کشاورزی سنتی توجهات را به سمت سیستم های کشاورزی جایگزین همانند کشت ارگانیک و محصولات تراریخته که بیشتر با محیط زیست سازگار می باشند معطوف ساخته است. بررسی منابع و تجزیه و تحلیل های آماری مختلف نشان داده­اند که اگر چه کشاورزی ارگانیک در مقایسه با کشاورزی سنتی دارای عملکرد کمتری است اما مواد با ارزش مغذی برابر یا بالاتر به همراه بقایای کمتر آفت کش یا عدم وجود آن ارائه می کند،  از طرف دیگر در محل خسارت آفات یا بیماری ها در محصول ارگانیک ممکن است مقدار زیادی قارچهای ساپروفیت رشد نمایند که مایکوتوکسین های سمی و سرطان زا ایجاد کند. بنابراین و  به منظور تولید غذای کافی با قیمت مناسب برای جمعیت در حال رشد جهان که پیش بینی می شود تا سال 2030 به 7 میلیارد نفر خواهد رسید و به منظور تامین معیشت کشاورزان به خصوص کشاورزان خرده پا و کم درآمد و همچنین کاهش تاثیرات زیست محیطی ناشی از فعالیت های کشاورزی، تلفیقی از روشهای قدیم و نوین در کشاورزی و استفاده از علوم و فنون نوین می تواند راه گشای بسیاری از مشکلات غذایی و زیست محیطی در جهان باشد. گیاهان تراریخته مقاوم به آفات و بیماری­ها می­توانند در کشاورزی تلفیقی و ارگانیک در جهت کاهش مصرف سموم به کار روند. کشت محصولات تراریخته با اهداف کشاورزی ارگانیک از جمله عدم مصرف سم همسو است. از این روست که اصطلاح "ارگانوژنیک" تعریف می شود که از پیوند محصولات ارگانیک و محصولات تراریخته به وجود می‌آید. 

واژه‌های کلیدی: کشاورزی ارگانیک، کشاورزی سنتی، گیاهان تراریخته
متن کامل [PDF 705 kb]   (372 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: ایمنی زیستی
دریافت: ۱۳۹۶/۱۲/۱۷ | پذیرش: ۱۳۹۷/۶/۱۲ | انتشار: ۱۳۹۷/۶/۱۲


XML   English Abstract   Print



دوره 7، شماره 1 - ( 5-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها